Webtoegankelijkheid: dit is wat u wilt weten

Per 1 juli 2018 treedt hetTijdelijk besluit ‘Digitale toegankelijkheid overheid’in werking. Toepassing van de toegankelijkheidseisen uit EN 301 549 valt dan niet meer onder het ‘Pas toe of leg uit’-regime, maar wordt wettelijk verplicht. Dit besluit stelt echter in artikel 2.2.d expliciet (en volgt daarmee de Europese richtlijn inzake de toegankelijkheid van de websites en mobiele applicaties van overheidsinstanties) dat het besluit niet van toepassing is op online kaarten. Enige uitzondering is dat in het geval van kaarten voor navigatietoepassingen de essentiële informatie ook op andere wijze (lees: routebeschrijving in tekst) toegankelijk gemaakt moet worden. Lees de bron

Bron: Microsoft, 2017

Voordeel hebben aan digitale communicatie
Het is een containerbegrip voor een veelheid aan problemen die mensen kunnen hebben met digitale communicatie. Steeds meer en straks bijna alles gaat via websites, apps en smartphones. In Nederland is de digitale penetratie erg groot , meer dan 97% van de bevolking heeft toegang tot internet, hetzij via een PC/laptop of via een smartphone/tablet ([bron: CBS Statline, “internet; toegang, gebruik en faciliteiten”, 8 maart 2018).  Maar met toegang tot de digitale communicatie is het nog niet geregeld. We moeten ook zorgen dat iedereen voordeel heeft van deze vorm van communicatie. 

ArcGIS
Het gaat in het geval van ArcGIS alleen om de Online producten die we maken voor de websites of webapps die openbaar gedeeld worden. We mogen ervan uit gaan dat de desktop producten, de veld apps of dashboards speciaal gemaakt zijn voor specifieke doelgroepen die gewend en bekend zijn met digitale producten. 

Het gaat dus om de webapps en embedded kaarten die we maken voor de openbare websites waarbij je van tevoren niet weet wie er naar gaat kijken of ze het wel gaan begrijpen. 

Om wie gaat het dan concreet? 

Doelgroep Toegankelijkheidsmaatregel
Blinden/ Slechtzienden Bijna alle blinden maken gebruik van een voorlees hulpmiddel. Hierbij is het belangrijk te beseffen dat deze tools linksboven beginnen en zo door blijven gaan totdat de pagina af is. Het belangrijkst wat hen kan helpen is een telefoonnummer dat ze kunnen bellen. Dus door deze informatie linksboven te zetten help je deze doelgroep het beste. Verder is het belangrijk dat je met de tab-toets kan springen naar het volgende item en dat je ook direct hoort in welk tekstblokje je nu zit, zodat je weet of je door moet of niet. Dit is iets waar ArcGIS in voorziet. Verder moet je dus zorgen dat alles ook voorgelezen kan worden, zoals alt-teksten bij knoppen en plaatjes. Of zoals bij de Web App Builder mogelijk is ook de tabel met de gegevens op de kaart beschikbaar maken zodat deze ook gelezen kunnen worden als regels in een tabel. Gebruik vooral de Web App Builder, Storymaps en de Basic Viewer omdat deze ook getest worden op webtoegankelijkheid en voorzien zijn van alle mogelijkheden voor Alt-teksten en toetsenbord navigatie.
Kleurenblinden Het meest voorkomende probleem is hier het gebruik van rood en groen op ondergronden die ook groen zijn (zoals een luchtfoto). In het algemeen kan je stellen dat als je tegengestelde kleuren gebruikt met een hoog helderheidscontrast dat de meeste kleurenblinden daarmee overweg kunnen. Zie ook https://www.accessibility.nl/kennisbank/artikelen/kleuren/kleuren-in-webpaginas#webkleurenenpaletten voor geschikte web kleuren.
Doven en slechthorenden Geen verdere maatregelen nodig voor deze groep met betrekking tot  online kaarten.
Lichamelijk gehandicapten In het algemeen kan je stellen dat voor deze doelgroep de muisbediening lastig is. ArcGIS moet dus overweg kunnen met toetsenbord bediening. Dat verhoogt de kans dat deze doelgroep met de online kaarten kan werken. Gebruik ook hiervoor vooral de Web App Builder, Storymaps en de Basic Viewer.
Dyslectici/ Laaggeletterden Deze doelgroep is vooral gebaat bij simpele kaarten met simpele weergave en niet teveel knoppen en kaartlagen. Dit sluit aan bij de trend om taakgerichte informatieproducten te maken die alleen de informatie leveren die nodig is. Niet meer en niet minder. Dus een kaart met de “hondenuitlaatplaatsen” en dan niet tientallen kaartlagen waaronder de hondenuitlaatplaatsen maar een kaartje met daarop alleen de hondenuitlaatplaatsen. Met eventueel een legenda met plekken waar ze aangelijnd of los mogen lopen of dat er een plicht geldt om de uitwerpselen zelf op te ruimen. Waarbij je moet afvragen of je niet gewoon hondenpoep moet zeggen. Maak ook niet een webapp met een hele boel knoppen maar alleen de knop(pen) die direct nodig zijn voor het doel, niet wat er technisch mogelijk is. Gebruik vooral geen moeilijke woorden en hou het  kort. Dit is geheel aan de opsteller van de kaart/app om daar op te letten. Dit is niet specifiek iets van ArcGIS.

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op.

Dit bericht is geplaatst in Ongecategoriseerd, Tips en getagged , . Bookmark de permalink.

Comments zijn gesloten.