De Holy Grail van de cartografie onthuld

Automatische generalisatie wordt wel de ‘holy grail’ van de cartografie genoemd, het is een zeer lastig vraagstuk. Tijdens mijn studie en promotieonderzoek heb ik onderzoek gedaan naar automatische (cartografische) generalisatie. Sinds die tijd heb ik regelmatig in projecten meegewerkt waar generalisatie een rol speelt.

 

Automatische generalisatie met ArcGIS. </br>Boven de 1:50.000 handmatig gemaakt, </br>onder de automatisch gerealiseerde </br>TOP50NL-kaart.

Automatische generalisatie met ArcGIS.
Boven de 1:50.000 handmatig gemaakt,
onder de automatisch gerealiseerde
TOP50NL-kaart.

Verplaatsen
Het oplossen van het generalisatievraagstuk is gelukt. In 2011-2012 heb ik mee mogen werken met een team van het Kadaster, dat de geautomatiseerde generalisatie van TOP10NL naar TOP50NL heeft ontwikkeld. De schaalstap van 1:10.000 naar 1:50.000 is bijzonder moeilijk omdat naast het puur terugbrengen van informatiedichtheid ook het verplaatsen van objecten een rol gaat spelen. Een belangrijk gebouw naast een snelweg zou anders op de snelweg geprojecteerd worden. Sinds versie 10 biedt ArcGIS de tools om dit vraagstuk te tackelen.

Belangstelling
Het Kadaster-project won afgelopen zomer een prijs op de Esri International User Conference in San Diego en staat inmiddels wereldwijd in de belangstelling. Ook de Ierse topografische dienst (OSi) heeft interesse. OSi wil graag het hele schaalbereik van ongeveer 1:10.000 tot 1:250.000 automatisch afleiden uit hun basisdata die op een schaalniveau van ongeveer 1:1.000 tot 1:2000 wordt ingewonnen. Ze zijn daarbij geïnteresseerd in output, zowel voor het web als voor traditionele, papieren kaarten.

Werking & Workflow
En zo gebeurde het dat ik – dankzij het project bij het Kadaster – samen met Paul Hardy van Esri afgelopen jaar een workshop automatische (cartografische) generalisatie mocht verzorgen voor OSi. Paul heeft in het verleden het team geleid dat de cartografische representaties heeft ontwikkeld en heeft de basis gelegd voor de Optimizer-techniek die nu in de verplaatsingstools wordt gebruikt. Hij heeft daardoor veel inzicht in de werking en achtergronden van deze tools. Tijdens de workshop heeft Paul dan ook met name de (werking van) de individuele generalisatietools uitgelegd en liet ik vooral de workflow en de rol van de tools van het generalisatieproces zien, zoals het Kadaster dit toepast.

Inwerken
Het geheel leidde tot een heel open discussie met OSi over de mogelijkheden van de tools, maar ook over de onmogelijkheden en hoe je van de geoprocessing-omgeving van ArcGIS gebruik kunt maken om daarmee om te gaan. Dit wekte dusdanig veel vertrouwen dat OSi automatische generalisatie wil gaan realiseren. In voorbereiding op de tender voor dit project hebben Paul en ik inmiddels een tweede workshop verzorgd om een team van Esri Ierland in te werken op generalisatiegebied.

Profiteren
Kortom, een heel interessant voortvloeisel uit de basis die het Kadaster heeft gelegd. Het generalisatievraagstuk, waarmee men wereldwijd al dertig jaar worstelt, hebben we kunnen oplossen. Het Nederlandse landschap is vrij specifiek, dus zouden organisaties in het buitenland tegen situaties aan kunnen lopen die we nog niet zijn tegengekomen (denk aan de generalisatie van een berglandschap). Maar de Holy Grail van de cartografie lijkt nu gevonden en daar kunnen veel organisaties van profiteren!

Dit bericht is geplaatst in Achter de schermen, ArcGIS en getagged , , , . Bookmark de permalink.

1 Comment

  1. Ferdinand Zoutendijk schrijft:

    Ik vraag me af in hoeverre deze techniek gebruikt kan woorden voor dw waterleidingwereld, of misschien wel voor alle netbeheerders. Ik ben het afgelopen half jaar (niet continu, maar met tussenpozen) bezig geweest om uit ons waterleidingnet op een kaart met schaal 1:40000 te zetten. Je begrijpt dat leidingen die dicht bij elkaar liggen, dan handmatig uit elkaar getrokken moeten worden. Ik heb in eerste instantie gekeken of een product als Schematics ons kon helpen, maar daar kwam iets uit dat ook heel veel handwerk nodig had.