De eerste etappe van de Open Data Estafette

Open Dag EstafetteZLTO, HAS Hogeschool en EZ waren op donderdag 28 februari gastheer/gastvrouw van een drukke dag vol (open data), sprekers en een demomarkt. Estafette is als metafoor mooi gekozen: het geeft aan dat open data een wat langer traject is, in etappen te verdelen is en dat je wel iets moet dóórgeven. Mijn bijdrage bestond uit een presentatie, zelf aan de slag met open data, die inging op aanbod, gebruik en wat je zelf gemakkelijk met open data kan doendata kan doen.

Aanbod

Er is inmiddels een aanbod van open geodata op verschillende “plekken” te vinden (bij de Open Overheid, Nationaal Georegister, PDOK). Esri richt zich op het ontsluiten van nationale datasets, zo mogelijk verrijkt met lokale bronnen, en zet die data om in basiskaarten. Binnen de viewers op verschillende platforms (van iPad tot webmap) zijn ook de webdiensten van bv PDOK weer ontsloten. Het aanbod aan data wordt een stuk interessanter als je er zelf data aan toevoegt (zoals Waterschap Scheldestromen dat heeft gedaan).

Gebruik

Die basiskaarten vormen binnen ArcGIS Online de basis (…) om toepassingen te bouwen. Dat kan via standaard templates die gewoon downloadbaar zijn via Github en verder bewerkt kunnen worden. Programmeren is daarbij een zwaar woord, ik spreek liever over configuren (zeker als ik het zelf ook nog kan doen). Echt programmeren, voor het Apple of Android platform, kan met native apps. Een paar voorbeelden zijn de Spotzi Atlas, de Grenspalen app van Kadaster (waarbij de feedback loop naar de eigen organisatie het meest interessant is.) en de Open Huis app van 2CoolMonkeys (Apple en Android).

Zelf aan de slag

Het ABC van Open data

Het ABC van Open data

Wat organisaties en personen kunnen en willen met open data is vooraf lastig in te schatten. Om met structuur met open data te werken, stellen we een open data raamwerk voor, dat we voor het gemak “het ABC van Open Data” hebben genoemd – zie de presentatie en whitepaper van de GIS Tech 2012. Een complete open data checklist is er nog niet, maar veel van de onderwerpen komen in onze Open Geodata Workshop wel aan de orde.

Waardevolle open data

Mijn afsluiting: we zien in ArcGIS Online een platform, waarmee we het ter beschikking stellen van open data en het gebruik door anderen zo gemakkelijk mogelijk maken. Hoewel experimenteren met open data nog steeds is aanbevolen, is de tijd van de losse open data projecten toch wel voorbij. Waardevolle open data schreeuwt om structuur, toekomstvastheid, continuïteit, etc (zie die checklist…).

In het middagprogramma raakte ik verzeild in een presentatie over stadstuinbouw. Het was het onderwerp waar ik me het minst bij kon voorstellen, maar nu iets meer. Ik blijf graag bij die ontwikkeling betrokken. Want een presentatie over open data geef ik graag, maar er zelf mee aan de slag gaan scoort net iets hoger.

NB: bij de volgende etappe van de Open Data Estafette staat ‘water’ centraal. Komt allen!

Dit bericht is geplaatst in ArcGIS en getagged , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Comments zijn gesloten.