Van (100%) open postcodes naar open postcodevlakken

Postcodevlakken en open data: tot nu toe is dat nog niets geworden. In februari 2014 kwam er in de vorm van een convenant (tussen de overheid en PostNL) eindelijk uitsluitsel over het zonder beperking opvragen en gebruiken van postcodegegevens uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Postcodes werden open data!

Onderwerp van gesprek
De postcodevlakken waren vaak onderwerp van gesprek in het Content Team van Esri: wat biedt het ArcGIS-gebruikers voor mogelijkheden? Wat gaan anderen uit de markt doen met de postcodevlakken? Om eerlijk te zijn: wij hebben het laten rusten. Een kwestie van prioriteiten en we hadden ook de verwachting dat er veel geo-professionals stonden te springen om (open) postcodevlakken te gaan maken na de vrijgave.

Visualiseren als vlak, wel handig
Nu, bijna een jaar later, is er beslist nog geen sprake van een revolutie rond postcodevlakken. De algemeen bekende commerciële postcodebestanden worden door menigeen nog steeds gezien als de ‘waarheid’. Daar kun je overigens een aardige discussie over voeren… want wat is ‘waarheid’ in relatie tot postcodevlakken? Een ‘officiële’ postcodegrens bestaat namelijk helemaal niet! Neemt niet weg dat het visualiseren van een postcode als vlak wel erg handig kan zijn…

Automatische generalisatie
In de geest van de open data-initiatieven van onder meer het Kadaster zijn we gaan experimenteren om van open postcodes naar open postcodevlakken te gaan. Mijn collega John van Smaalen, die ook aan de AUTOgen-innovatie van het Kadaster een bijdrage heeft geleverd, heeft ons op weg geholpen om dezelfde concepten en ideeën van automatische generalisatie toe te passen op postcodevlakken.

Een automatisch proces
Waar staan we nu? We hebben een proces ontworpen waarbij we 100% open data (voorwaarde!) als input nemen. Denk hierbij aan bronnen als de BAG, maar ook het NWB en TOP10NL. In het proces hebben we diverse berekeningen opgenomen om uiteindelijk van adrespunten met een postcode te komen tot postcodevlakken. En dat hebben we nu uitgeprobeerd voor één hele provincie…

Postcodevlakken zijn nu op basis van 100% open data automatisch gegenereerd voor één provincie. <br>Hier wordt een klein gedeelte van de provincie getoond.

Postcodevlakken zijn nu op basis van 100% open data automatisch gegenereerd voor één provincie.
Hier wordt een klein gedeelte van de provincie getoond.

Landsdekkend vlakkenbestand
Het uiteindelijke resultaat is dat we op basis van dit proces een nieuw landsdekkend postcodevlakkenbestand kunnen genereren, gebaseerd op 100% open data en volledig automatisch gemaakt. Omdat de ontwerpkeuzes het resultaat bepalen zijn we zijn erg benieuwd naar feedback (uw reactie kan gestuurd worden naar content@esri.nl. Dankzij nieuwe technologieën en modellen wordt het steeds gemakkelijk om dit bestand te generen. We overwegen om het gewoon ook weer als open data ter beschikking te stellen. Zodat anderen weer op deze data kunnen bouwen en tot nieuwe oplossingen kunnen komen. Wat met dit bestand allemaal mogelijk wordt, weten we nog niet: we laten ons graag verrassen!

Binnenkort heel Nederland
Zover is het echter nog niet… eerst met het team verder met een andere uitdaging: de BGT. Maar binnenkort ongetwijfeld meer nieuws over open postcodevlakken voor heel Nederland, als dit te vinden is op ArcGIS Online. Watch this space!

E-mail voor een reactie naar content@esri.nl of plaats uw reactie hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Achter de schermen, ArcGIS en getagged , , , , , , . Bookmark de permalink.

4 Comments

 1. Hi, o.a. Rayond Nijssen heeft ook een poging gedaan (voronoi, en begrenzing via gemeentegrenzen): http://duif.net/pc6/
  Ben erg benieuwd hoe jullie te werk zijn gegaan. Dat is eigenlijk interessanter dan het in ArcGis Online zetten voor mij :-)

 2. Mark Verlaat schrijft:

  Mooie ontwikkeling. De RUG wil graag helpen en testen. Wij hebben veel vraag naar de postcode kaarten en de bruikbaarheid bij studenten kan hierdoor mooi getest worden!

  Groet, Mark Verlaat, Rijksuniversiteit Groningen.

 3. William Versteeg schrijft:

  Binnen Sandd zijn we ook aan de slag gegaan met postcode vlakken vanuit de BAG.
  Onze vlakken zijn ook Nederland dekkend. Hierbij zijn de volgende zaken als uitgangspunt genomen:
  * Alleen actieve en bezorgbare adressen (er kan post bezorgd worden) vanuit de BAG zijn meegenomen.
  * Top 10 NL data is gebruikt voor (water)wegen die dienen als grens waar het vlak niet overheen mag.
  * Optioneel is de splitsing tussen even en oneven adressen per postcode 6 vlak.

  Dit bestand zijn we nu intern aan het testen en aan het vergelijken met andere marktpartijen.
  Vanaf Q2 2015 zal deze intern gebruikt gaan worden.

 4. Mark Verschuur schrijft:

  Ik heb destijds ook postcodegebieden gegenereerd o.b.v. de BAG. In dit artikel beschrijf ik hoe ik dit heb gedaan en hoe je dit zelf kunt herhalen.

  http://ruimtebewust.nl/blog/zelf-postcodegebieden-berekenen-vanuit-de-bag/